laupäev, 26. oktoober 2013

KÕRGE TIITEL MEIE RAAMATUKOGUHOIDJALE


Pärnumaa aasta raamatukoguhoidja 2013 tiitli pälvinud Are raamatukogu juhataja Malle Pajo tahtis pärast keskkooli lõpetamist saada hoopis agronoomiks. “Klassijuhataja laitis valiku maha, arvates, et minusugune vaikne tütarlaps ei saa purjus traktoristidest jagu,” meenutas Pajo muiates. “Raamatukogutöö tundus ka huvitav ja nii valisingi selle – vaiksele tütarlap

sele kohase – eriala.” Pärast Tallinna pedagoogilises instituudis raamatukogunduse eriala lõpetamist tõi pereelu Pajo elama Aresse.
Siin polnud erialast tööd parajasti pakkuda ning ta pidas asendus- ja lasteaiaõpetaja, majahoidja ja koka ametit. 1994. aastal vabanes Ares raamatukoguhoidja koht ja sellest ajast peale on Pajo saanud hingelähedasel erialal töötada.
Pärnumaa aasta raamatukoguhoidja tegutseb ühtviisi innukalt nii laste kui eakamate lugejatega. Jaanuarist maikuuni organiseeris ta raamatukogus saksa keele vestlusringi, juhendajaks 17- aastane saksa neiu Nina-Katarina, kes raamatukogus praktikat teha soovis. Tänavu sügisel alustas samas inglise keele ring neile, kes kunagi keelt õppinud ja nüüd seda värskendada soovisid. Pajo on koostanud küsimusi valla mälumängusarja “Mälukas 2013” jaoks ja ise mänge organiseerinud. Kokku on ta mälumänge korraldanud kümme aastat.
Pajo teeb koostööd eakate klubiga Pääsusilmad, sisustades nende ajaviiteõhtuid huvitavate esinejatega. Raamatukogus käivad lugejatega kohtumas kirjanikud, hiljuti toimus luule- ja muusikaõhtu.
Maal saab ise elu põnevaks teha
Pajo on ühtlasi Are põhikooli raamatukogu juhataja ja tema eestvedamisel on koolis tähistatud rahvusvahelist lasteraamatupäeva. Kooli raamatukogusse kasvas suve jooksul lugemispuu, millel on juba mõni leht küljes. Kui lapsed usinasti loevad, läheb puu kevadeks üleni lehte.
Pajo aitab kolleege arvutiasjandusega, pidades Are raamatukogu blogi ja õpetades kodulehe tegemist Pärnu linna kooliraamatukogu hoidjatele ja kolleegidele maakonnast. Heameelega õpetab Pajo raamatukogus vanema põlvkonna esindajaid internetis surfama.
“Raamatukoguhoidjal maal igav ei hakka, sest tal on võimalus ise oma töö põnevaks teha: kutsuda külla endale ja teistele huvitavaid inimesi, korraldada üritusi ja näitusi,” pidas Pajo oma tööd rõõmurikkaks. “Kui inimene vaatab, et raamatukoguhoidja istub ega tee midagi, siis tegelikult ta kindlasti teeb midagi, kas või peab plaani või mõtleb järgmise ürituse peale.”

Kõige rohkem tuleb Pajol lugejatele välja laenutada ajaviitekirjandust, kriminulle, elulugusid ja Petrone Prindi “Minu” sarja. Eesti autoritest on Are raamatukogus menukaim ilmselt rahvakirjanik Erik Tohvri.
Artikkel on pärit Pärnu Postimehe kodulehelt. Originaal leitav siit Pärnu Keskraamatukogus tunnustati parimaid

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar